Skip to main content
Next Post
Previous Post

Opdracht kunstwerk A2 Zaltbommmel.

De gemeente Zaltbommel is op zoek naar kunstenaars of architecten die een goed idee hebben voor een kunstuiting onder of bij het viaduct onder de A2, gelegen aan de Van Heemstraweg in Zaltbommel.

Inzending kunstwerk A2 Zaltbommmel.

Omdat ik in Zaltbommel geboren en getogen ben, voel ik me bijzonder uitgedaagd om deel te nemen aan deze ontwerpronde. In samenwerking met Ir. H.M.G. Verstappen, architect, stel ik u het volgende voor.
Motivatie:
Het viaduct is de verbinding tussen drie werelden, namelijk de toegang tot de stad, de doorgang naar buiten de stad en, de wereld er boven in de dynamiek van de wolken en het doorgaande verkeer van de A2. Om de verbinding tussen de drie werelden tot stand te laten komen, vraagt dit om een iconische entree. Een groots gebaar. Dat gebaar komt op eén plaats het beste tot zijn recht, namelijk in de panelen van de geluidswal.
Ontwerp:
Het ontwerp betreft een voorzetbeglazing in PMMA van de panelen aan beide zijden van de geluidswal. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande constructie. Het ontwerp bestaat uit series van verticale banen, die een ritmisch alternerend patroon veroorzaken door inzet en gebruik van verschillende kleuren en transparantie. In de centrale as van de weg bevindt zich het centrum van de compositie in vijf panelen. Aan de achterzijde van het viaduct wordt hetzelfde ontwerp toegepast, alleen dan horizontaal gekeerd of 180 ⁰ gedraaid.
Een gedeelte van het te gebruiken materiaal is ‘dichroic’, dat wil zeggen: In het materiaal zit hoogwaardig metaal opgesloten. Als het licht verandert of de afstand tot het werk, ervaart de beschouwer subtiele overgangen variërend van goud, zilver naar roze en blauw. Naarmate men verder van het viaduct afkomt is de samenhang tussen de voor- en de achterkant van het viaduct zichtbaar.
Met vriendelijke groet,
Ellen van der Leeden ne
Dr. Ir. H.M.G. Verstappen
Studio Leeuw, www.architectverstappen.nl.

"Een verbinding tussen drie werelden - het viaduct."

Ellen van der Leeden

Leave a Reply