Skip to main content
Next Post
Previous Post

Glaskunst- en Keramiekbeurs Leerdam 2017

Dit jaar doe ik mee aan de glaskunst- en keramiekbeurs in Leerdam. Het thema is “De kunsten van het vuur”.

Ik werk met de kracht van de zon.

Kleur en licht laten zich niet in woorden vangen. Vanuit het uitgangspunt dat een ruimte ‘helend’ moet zijn bedenk en maak ik een grote diversiteit aan werk. Door de manier waarop glas het licht binnenlaat ontstaat er een sfeerverandering in de ruimte, die je kan voelen en mag ondergaan.
Op dit moment werk ik graag met dalles-de-verre en in de appliqué-techniek. Het in beton gieten van dalles-de-verre is een bijna vergeten methode. Het kappen van het glas, het maken van mallen, het gieten van beton; het is fysiek en arbeidsintensief. Door als een beeldhouwer het glas te kappen ontstaan er ‘schelpen’ die de verzadiging van de kleur beïnvloeden. Het resultaat is raadselachtig; zelfs in het donker vangt het dan het kleinste vonkje licht.
In de appliqué-techniek kun je grote vlakken bewerken en het is een manier om ook ‘buiten’- kunstwerken te kunnen verduurzamen. Kenmerkend hierbij is het ontbreken van de loodlijnen, wat tot andere ontwerpkwesties en andere oplossingen leidt. Het onderzoeken van grenzen, het combineren van middelen en materialen in een atelier waar de muziek altijd aanstaat, leidt tot onconventionele ontwerpen met een eigen handschrift.

Ik werk met de kracht van de zon.

Ellen van der Leeden

Persbericht: Glas en Keramiek Beurs Leerdam 2017:

De kunsten van het vuur verenigd

Na het bericht dat de Glaskunstbeurs per 2016 van de baan was, heeft organisator Harm Wolthuis besloten een frisse start te maken. In 2017 is de beurs terug in een fris nieuw jasje, met diverse nieuwe activiteiten en een nieuwe datum: op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 november kunnen liefhebbers van kunst, design en antiek als vanouds hun hart ophalen in Cultureel Centrum Het Dak. Naast modern en antiek glas uit binnen- en buitenland, zal er ook keramiek te zien en te koop zijn.

‘De reacties na het stoppen van de beurs waren hartverwarmend en getuigden van een sterke betrokkenheid van liefhebbers, verzamelaars, kunstenaars en galeriehouders die een belangrijk podium voor hedendaagse glaskunst zagen verdwijnen,’ vertelt Harm Wolthuis. Mede vanwege deze reacties besloot hij om dit bijzondere evenement niet verloren te laten gaan.

Een van de grootste veranderingen is de naam van de beurs. ‘Met de toevoeging van keramiek hebben we de deuren geopend voor nieuwe deelnemers, maar geven we kunstenaars die al deelnamen met hun glaskunst ook de gelegenheid om meer werk te tonen. Glas en keramiek zijn allebei “kunsten van het vuur” en veel kunstenaars combineren deze twee disciplines,’ legt Wolthuis uit. ‘We waren in 2015 al met een kleine afdeling begonnen en hopen dit jaar verder te bouwen aan een kwalitatief hoogstaande aanvulling op het prachtige glasaanbod.’

Nieuw dit jaar is de ontwerpwedstrijd voor ontwerpers van kunstacademies en andere glasopleidingen met als thema: ‘Het nieuwe drinkglas’, een wenk naar de manifestatie Het Drinkglas uit 1997, van 20 jaar geleden, die veel belangstelling kreeg en waarbij tal van bijzondere drinkglazen werden ontworpen. Een andere toevoeging van een buitententoonstelling onder de titel: ‘Glas in de Polder’ op het heringerichte terrein achter Cultureel Centrum Het Dak.

Het beursobject van dit jaar wordt ontworpen door kunstenares Jessica Homich. Haar object en haar recente werk zullen te zien zijn in een speciale tentoonstelling. Bezoekers van de beurs kunnen deelnemen aan Art College, waarbij experts op het gebied van glas en keramiek vertellen over hun vakgebied. De Glas en Keramiek Beurs brengt tevens een eigen full colour catalogus uit.

De Glas en Keramiek Beurs 2017 in een notendop:
– De kunsten van het vuur verenigd: naast veel glas en glaskunst ook een afdeling keramiek
– Buitententoonstelling Glas in de polder
– Ontwerpwedstrijd Het nieuwe drinkglas
– Jessica Homich ontwerpt het beursobject van dit jaar
– Experts op het gebied van glas delen hun kennis tijdens Art College
– Full-colour beurscatalogus, inclusief redactionele stukken over glas en keramiek

Openingstijden: vr. 3 november 14.00-20.00 uur | za. 4 en zo. 5 november 10.00-17.00 uur
Toegang: € 10,- p.p. | Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis
Cultureel Centrum Het Dak | Tiendweg 9, 4142 EG Leerdam | T: 0345-613626

Leave a Reply