Skip to main content
Next Post
Previous Post

De Minoritenkerk. Bouw: 1245, ong 1400.

Kerk gewijd aan Johannes Duns Scotus, theoloog en filosoof, 1266 Schotland-1308 Keulen. Zijn lichaam rust in deze kerk in een sarcofaag. In de kerk ook bijzondere aandacht voor Adolf Kolping 1813-1865. Uitgangspunten: Duns Scotus leert dat ‘universalia’ bestaan. Maar hij begint hun belang te relativeren. De individuele dingen hebben naast hun watheid (quiditas), dat wil zeggen hun deelhebben aan de universalia, ook een ditheid (haecceïtas), namelijk wat zij hier en nu zijn. Daarom beschouwt Duns Scotus hun bestaan als beter dan die van de universalia.
Verder acht hij de wil van groter belang dan het denken. Hij acht de wil vrij. De wil is ook actief en niet zo passief als het denken of intellect, dat de dingen louter in zich opneemt.
Verder vindt Duns dat de methode en manier van bewijsvoering in de filosofie getoetst moeten worden.
In deze kerk bevinden zich bijzonder uitvoerig gegrissailleerde ramen. Het geheel maakt een verstilde rustige indruk. De ramen bestaan uit dubbele lancetten met daarboven een rond ornament. De randen hebben een eenvoudige stilistische versiering in gedekte tonen , onderin bevindt zich een scene, een afbeelding uit het leven van Maria. De rest van het raam is in grijstinten en tempert het licht.
Kunstenaar van de ramen in het koor: Helmutt Kaldenhoff. (1915 Wesel-*1980 Köln). Professor aan de Fachhochschule Köln. Thema ‘Zu ehren Maria’s of Marienkrönung”. Vervaardigd in de periode 1963-1966. Door?
Een ander zeer opvallend kunstwerk: een 4,5 m hoog glazen kruis met contourverf gebrandschilderd glazen kruis. Gewicht: 650 kg.(!)
Der Düsseldorfer Architekt und Bildhauer Professor Thomas Kesseler schuf ein 4,5 Meter hohes, mit Schwarzlot bemaltes Glaskreuz (Gewicht: 650 Kilogramm), das auf der Vorderseite den leidenden Gekreuzigten, auf der rückwärtigen Glasscheibe den am Kreuz erlösten König zeigt – ein einmaliges Kunstwerk – Quelle: ©2018 ( 1956 Gelsenkirchen-).
Ook de windschermen achterin de kerk bij de deur zijn op bijzondere wijze gebrandschilderd. Teksten van beide denkers, voor en achterkant door‚ streepjes‘. Geeft een bijzonder effect doordat de teksten maar aan een kant zijn te lezen. Elegant en mooi.

Geeft een bijzonder effect doordat de teksten maar aan een kant zijn te lezen. Elegant en mooi.

Ellen van der Leeden

Leave a Reply