Skip to main content
Next Post
Previous Post

Antoniterkerk Keulen

Een protestante, gotische kerk in Keulen. Van oorsprong de kloosterkerk die bij de orde van Sint Antonius hoorde. Gotische bedelorde kerk. Tijdens de bezetting 1794-1813 door de Fransen aan de protestanten geschonken op 6 augustus 1802. In de oorlog zwaar beschadigd. Tijdens en voor de Franse bezetting zijn bijna alle middeleeuwse voorwerpen uit de kerk verwijderd. , vernietig of verkocht. Bijna alle gebrandschilderde ramen zijn in de tweede wereldoorlog verwoest, op uitzondering na van een voorstelling van de kruisiging.
Nu bevindt zich in de ramen het werk van Alois Johannes Plum ( Mainz 2-3-1935). Uitvoering P. Winnen, Keulen. 1966.
Het werk is overwegend in de kleuren grijs en diverse blauwgroenen uitgevoerd. Lijnvoering verticaal, het lijkt op n regenbui…De maker(s?) van het herstelwerk in het koor van de kerk, is(zijn) onbekend. Het enige wat ik daarover op kan merken is dat het vreselijk overstraald. Hier is gekozen voor een helder glas in een repeterend motief met de toevoeging van enkele speelse kleurtjes. Door het grote contrast in lichtdoorlatendheid van de onderkant van de ramen ten opzichte van de bovenkant, valt de onderkant geheel weg en zijn de ramen niet te ‘lezen’. Jammer.
Verdere kunstwerken: ‘Der Schwebende Engel ’ ( 1927)van Ernst Barlach. (Wedel, 2-1-1870-Rostock, 24-10-1938). Omdat zijn kunst ‘ontaard’ was, is het oorspronkelijke beeld vernietigd en omgesmolten. De eerste versie hing in Güstrow in de kerk. Vrienden hebben de mal bewaard en in 1942 een extra afgietsel gemaakt en achtergehouden op de Lüneburger Heide. Het is opvallend maar het beeld vertoont gelijkenissen met het gezicht van Käthe Kollwitz, een vriendin van de kunstenaar. Onder de engel een plaquette met daarop de twee data van de wereldoorlogen.
Leuk weetje: onder de kerk, eigenlijk aan de kerk vast zit een zeer verdienstelijk restaurant.

Het enige wat ik daarover op kan merken is dat het vreselijk overstraald.

Ellen van der Leeden

Leave a Reply