Skip to main content
Next Post
Previous Post

Käthe Kollwitz ( 8-7-1968 – * 22-4-1945)

Kathe Kollwitz was een grafisch kunstenares en beeldhouwster.
In dit museum, in de Sparkasse aan de Neumarkt in de Neumarktpassage een verzameling van zowel tekeningen als beelden. Er is ook een museum in Berlijn, met veelal tekeningen, zeer de moeite waard. Käthe Kollwitz‘ werk is eén grote aanklacht tegen de oorlog en de ellende die dat voor gewone mensen met zich meebrengt. Zelf is haar weinig bespaard gebleven. Haar man was arts in een arme arbeiderswijk in Berlijn, ze verloren hun zoon Peter (op dat moment 18 jaar) in de eerste wereldoorlog. Ondanks haar verkettering door het nazisme, waardoor haar bronzen beelden werden omgesmolten tot wapens, zijn bijna alle werken van haar ‘bewaard’ gebleven. De nazi’s hadden de mallen van haar beelden over het hoofd gezien. Na de oorlog zijn de beelden opnieuw gegoten. Bij mij is vooral de emotionele lading van haar werk blijven hangen.

Bij mij is vooral de emotionele lading van haar werk blijven hangen.

Ellen van der Leeden

Leave a Reply