Skip to main content
Next Post
Previous Post

Gross Sankt Martin, Keulen, Altstadt.

Een van de romaanse kerken in Keulen, locatie vlakbij de Rijn. De kerk heeft een lange geschiedenis. In de crypte is te zien in welke eeuw er welke gebouwen stonden. Van een romaans zwembad met sportvelden tot een serie grote pakhuizen naast een kleinere kerk, tot een heuse abdij met bijbehorende gebouwen. Bouw en verbouw heeft geleid tot deze kerk met zijn kenmerkende vierkante toren. Ook hier een ‘klaverblad koor’. Start van de bouw vermoedelijk in de zevende eeuw, Martinus van Tours was toen een van de populaire heiligen, vandaar misschien de naam. Vele bombardementen in de tweede wereldoorlog hebben ervoor gezorgd dat er aan het einde van de oorlog slechts een ruïne stond. De wederopbouw duurde 40(!) jaar. Dit kwam onder andere omdat de Grote Sint Maarten geen parochie meer had. Sinds 2009 werd de Grote Sint Maarten weer een kloosterkerk. (Monastieke Gemeenschappen van Jeruzalem)
Hoewel alle interieur beschreven is geldt dit wederom niet voor de ramen.
En die zijn zeer vermeldenswaardig; Hermann Gottfried ( 30-1-1929 Düren- *2-4-2015 Düren) heeft een totaalontwerp voor deze kerk gemaakt. Wegens geldgebrek is nog niet alle beglazing uitgevoerd. In de kerk niets (!) te vinden over de iconografie, vandaar hier wat uitleg. In de westvensters ( bij het verlaten van de kerk) zitten ramen die zijn gekozen uit het leven van Maria. Kleuren stemmig grijs, paars/blauw en rood. De kleuren verbeelden het menselijk lijden. De figuren zijn veelal teruggebracht tot hele expressieve gezichten en handen, daardoor beweging suggererend. De ramen zijn opgebouwd uit drie delen, onderin een figuratie, in het midden grijzen en opalines, bovenin weer figuratie. Van links naar rechts: Maria bij Elizabeth. In het midden: Maria Koningin. Rechter raam: De doop van Jezus in de Jordaan.
Venster in het schip, zijkant; Christus opgestaan. Groen, grijzen en opalines. Uitvoering: Derix Taunussstein 1986.
Vensters in het koor: Sint Martinus van Tours ( rood/blauw, figuratie onderin), Sint Maarten deelt zijn mantel, Sint Maarten als bisschop, Zijschip; engel.
Over het geheel maakt de kerk een rustige en serene indruk. De wanden en plafonds zijn niet beschilderd. Er zijn oude herstelde gedeeltes van schilderingen geconserveerd. De kerk maakt een ‘frisse’ indruk, dat kan ook niet anders gezien de recente wederopbouw.

In de kerk niets (!) te vinden over de iconografie, vandaar hier wat uitleg.

Ellen van der Leeden

Leave a Reply