Skip to main content
Next Post
Previous Post

Sankt Andreas

Stadscentrum, op enkele minuten van de Dom. Beetje verscholen. Grote verrassing voor ons. In de ramen het werk van Markus Lüpertz (Liberec, Tsjechïe 25-4-1941-) Duitse beeldhouwer en schilder. Lüpertz was 20 jaar directeur van de kunstacademie in Düsseldorf. Citaat: ’kunstenaars hebben God bij de schepping geholpen’.
Wat opvalt is het enorme gedurfde kleurencontrast en de veelheid van elementen in de compositie. Volkleur, contrast en compositie; allen zeer nadrukkelijk aanwezig. De iconografie laat zich lastig lezen. Het thema is ‘de martelaars van de maccabeeën, waaraan de kerk is toegewijd. “Glasfenster überschütten den Kirchgenraum mit farbigem Licht
Via deze link van de Förderverein Romanischer Kirchen Koeln is de uitleg van Lupertz zelf terug te vinden. Nog niet alle ramen die we gezien hebben staan hierop.

Wat opvalt is het enorme gedurfde kleurencontrast en de veelheid van elementen in de compositie.

Ellen van der Leeden

Leave a Reply