Skip to main content
Next Post
Previous Post

Interview met Ellen van der Leeden van Lux-Nova

Door Oliver Rieter
voor het cultureel webtijdschrift Barbarus.

“… Waar komt uw fascinatie voor glas vandaan?

De fascinatie is al jong begonnen. Ik heb als kind erg veel gelezen en getekend en vooral veel buiten rond gehangen. Omdat mijn familie van twee kanten Katholiek is, werd er op zondag naar ‘oma’ gegaan. De ene oma (vaderskant) woonde in de binnenstad van Zaltbommel en de andere oma woonde op landgoed de Wamberg, te Berlicum (moederskant; mijn moeder is geboren en opgegroeid in het ‘Hans-en Grietje’-huisje).
Zoals gebruikelijk werden wij als kind eerst meegenomen naar de kerk. Bij de oma in Zaltbommel zat er heel eenvoudig gekleurd glas in de ramen, en was er een enorme muurschildering aangebracht achter het altaar. Omdat ik als kind een stille, nogal teruggetrokken natuur had, gecombineerd met een enorme bewegingsdrang vond ik de bezoeken aan de kerk niet erg (in tegenstelling tot bijvoorbeeld mijn broertje en neefjes; die moesten met pepermunt en Suske en Wiske’s stil worden gehouden). Ik luisterde naar het koor (daarin zong mijn vader) keek er naar de bloemen en vooral naar de verandering van het lichtspel op de grond, de gekleurde vlekken in rood, geel en blauw, die zich langzaam over het interieur vleiden.
Na het lees meer … “

"Omdat ik als kind een stille, nogal teruggetrokken natuur had."

Ellen van der Leeden

Leave a Reply