Skip to main content
Next Post
Previous Post

Kunstsmullen

Wanneer: van 12 oktober 2018 tot 12 november 2018
Locatie: Landgoed Kapellerput-Heeze
Het hele programma van kunstsmullen vindt u hier
Kapellerput

Dit jaar ben ik door Sylvia Vrooyink van galerie de Kliuw benaderd om mee te doen met het evenement kunstsmullen in Heeze.
Ik sta nu voor een maand op een prachtige plaats tussen de bomen en onder het loof van het bijzondere landgoed ‘Kapellerput’. Dit huidige conferentiecentrum was vroeger een retraite huis van het voormalig klooster van de paters Jezuïten. De naam ‘Heeze’ betekent: ‘Laag struikgewas’. Heeze is bekend vanwege zijn bossen, natuur en het kasteel.
Aan de naam Kapellerput is een legende verbonden omtrent een monnik die een kapel bouwde voor de mensen in de omgeving, die horigen waren van roofridder Zwarte Narob, die graag kloosters plunderde…
De kapel echter werd niet geplunderd omdat de monnik ooit de dochter van de roofridder, Venka, veilig naar huis had gebracht nadat ze verdwaald was in het bos. Zij kwam, samen met haar moeder Euvelinde, regelmatig bidden in de kapel. Narob was hier woedend over en viel de kapel aan, terwijl moeder en dochter daar aan het bidden waren. Zij vluchtten via een onderaardse gang. Terwijl de mannen van Narob de kapel begonnen te plunderen spleet de aarde open en verdwenen zowel de kapel als de plunderaars in de diepte. De vijver naast de huidige gebouwen van Kapellerput is ervoor in de plaats gekomen.

Persbericht

Vrijdagmiddag werd hét oktober-evenement van Heeze officieel geopend. Kunstsmullen viert dit jaar het eerste lustrum en wordt gehouden van 12 oktober tot 12 november op Landgoed Kapellerput. Leden van de stuurgroep hebben de afgelopen maanden hun uiterste best gedaan om er weer een succesvolle editie van te maken.
Het draagvlak en reikwijdte van Kunstsmullen blijven groeien. Zo hebben veel mensen geholpen met de inrichting. Kunstenaars uit binnen-, en buitenland hebben hun kunstwerken ter beschikking gesteld, senioren en kinderen hebben zich laten inspireren en hebben kennis gemaakt met het proces van het maken van kunst.
Alle aanwezigen waaronder een delegatie uit de gemeenteraad waren bij de opening aanwezig. Loco burgemeester en tevens wethouder van kunst en cultuur Jan de Bruijn opende het evenement door middel van een woordje en natuurlijk een toost op Kunstsmullen 2018. Aansluitend werd zowel de binnen expositie bewonderd als de Kunstsmulroute buiten op het landgoed.

"tussen de bomen en onder het loof"

Ellen van der Leeden

Leave a Reply