Next Post
Previous Post

Toelichting

“De Evolutie”

De afgelopen zomer zijn we gevraagd bij een bijzonder project. In eerste instantie was de vraag of het mogelijk was om ramen UIT een pand te halen. Reden: het pand zou worden gesloopt en de ramen liepen gevaar, vanwege mogelijk vandalisme. Demontage dus. En of er een manier is om die ramen te bewaren, zodat ze in een later stadium wellicht in volle glorie hersteld zouden kunnen worden.

En, ja natuurlijk! =)  =) =) =) Doen we!

Als je met glas werkt kom je op bijzondere plaatsen. Dat is één van de leukste dingen van het werk, een  verrassing kan zich zomaar aandienen.

Het pand was het voormalig verpleeghuis van de zusters in Steyl. En de ramen….Ik werd er even heel stil van. In de kapel van het pand bevond zich over 8 strekkende meters een kleurige voorstelling die me meteen deed denken aan een bijzondere kunstenaar. Wat ben ik dankbaar voor mijn opleiding (Master-Glass in Tilburg); Het eindeloze lezen, kijken en op excursie gaan naar wéer een kerk, het leren duiden wat er te zien is: het is daardoor dat ik meteen in staat ben geweest om te herkennen waar ik naar keek. Het bleek de voorstelling ‘De Evolutie’ van kunstenaar Hans Truijen. (Soerabaja 1928-*Klimmen 2005)

.

Wow! Monumentaal werk, felle kleuren, bijzondere combinaties van kleuren en een voorstelling de op zijn zachtst gezegd opmerkelijk is. Het blijkt wel weer echt waar te zijn. Sfeer in een anders vierkante blokkendoos, eigenheid en intimiteit in een ruimte kun je met glas beïnvloeden. De manier waarop je de vensters gebruikt, kán bepalend zijn voor ‘hoe je een ruimte ervaart’.

Hieronder een verkort overzicht van de werkzaamheden van het atelier.  Er zijn voor de liefhebber twee series met foto’s: een vanaf de buitenkant, van aankomst tot en met vertrek en een serie met het zicht van de binnenkant.

Omdat de ramen op vijf meter hoogte zaten konden we er redelijk eenvoudig bij. Voor de opslag zijn speciale bakken gemaakt van linde hout. De ramen liggen nu te wachten op eerherstel, een toekomstige plaatsing.

Het blijft als je terugkijkt een vreemd gezicht, ontdaan van alle schoonheid hebben we het gebouw verlaten. We hebben het heet gehad, we zijn vuil geworden en we kunnen terugkijken op een prima resultaat. De ramen zijn gered!

Project

‘Demontage ter conservatie’

Locatie: De Erkenkamp in Steyl.

Toepassing

Conserveren

Techniek

Demonteren

Afmetingen

ca. 8000 x 1400 mm.

Leave a Reply